Британският премиер Дейвид Камерън призна след дългата пропагандна истерия на Острова, че броят на българите и румънците, които са пристигнали във Великобритания след отпадането на последните ограничения за работа в страната, са "в разумни граници".

Премиерът призова депутатите от Консервативната партия да не застрашават плановете му да ограничи имиграцията, като заяви пред Би Би Си, че споделя тяхното притеснение. Камерън заяви, че законопроектът за имиграцията съдържал "чувствителни" мерки, целящи намаляване на ежегодната нетна миграция.

Недоволни депутати от неговата партия обаче искат да бъде наложен контрол върху българи и румънци до 2018 г. Преходните споразумения, ограничаващи работата, която българи и румънци можеха да вършат на Острова, изтекоха на 1 януари.

Депутати от Консервативната партия са притеснени от броя на имигрантите в дългосрочен план и искат премиера да добави нови ограничения в законопроекта на правителството за имиграцията, който ще бъде разгледан отново от Камарата на общините в четвъртък. Камерън, който е изправен пред потенциален бунт, заяви, че ръцете му били вързани по този въпрос, тъй като Великобритания вече удължила контрола до максималните седем години.

"Сега тези седем години изтекоха. Нямаме право да ги удължаваме още въз основа на настоящите правила..., направихме каквото можахме в рамките на правилата, които бяха договорени от предишното правителство", изтъкна британският премиер. Камерън каза още, че законопроектът бил замразен, за да се обмисли първоначалната реакция на прекратяването на контрола за българи и румънци и сега той иска да прокара закона.

"Мисля, че от началото на годината до момента броят на имигрантите е в разумни граници и се насявам, че можем да постигнем напредък със законопроекта, защото в него са заложени толкова много хубави неща", посочи Камерън. Той допълни, че законопроектът съдържа важни мерки, задължаващи имигрантите да плащат за услугите на британската здравна система и гарантиращи, че те няма да имат право да останат във Великобритания, ако не разполагат с общинско жилище, както и право да обжалват безкрайно съдебно решение за депортирането им.

Макар нетната имиграция, разликата между броя на хората, които се установяват във Великобритания и тези, които я напускат, да е намаляла с една трета спрямо 2010 г. Камерън иска тя да продължи да намалява. Премиерът намекна, че бъдещият контрол ще остане в сила, докато новите държави членки на ЕС достигнат по-близко средно ниво на доходи с това във Великобритания и другите стари държави членки на съюза.