Почина рекламното лице на цигарите "Марлборо" Ерик Лосън, съобщиха световните медии. Той бе един от Каубоите на "Марлборо" и присъстваше в рекламите на марката през '70-те години на 20 век.

Лосън е починал на 72 години в резултат на своята хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Заболяването се свързва с тютюнопушенето, а актьорът е пропушил на 14-годишна възраст.

Той беше рекламно лице на цигарите от 1978 до 1981 г. След това се включва в кампании срещу тютюнопушенето, където играе пародиен образ на известния каубой.

Образът на "Marlboro Man" е въведен в рекламата от агенцията на Лео Бърнет, за да наложи цигарите с филтър сред мъжете. Първоначално цигарите с филтър са маркетирани за жени, като по-леки и безопасни за здравето от традиционните папироси. Производителите искат да накарат и мъжете да ги купуват и затова създават серията реклами с мъжествените каубои сред природата. Други две рекламни лица на цигарите - Уейн Макларън и Дейвид Маклийн, починаха от рак на белите дробове.