Не трябва да се променя чл. 417 /т.2 от ГПК, защото няма нужда да създаваме ситуация на диктатура на длъжниците, която ни докара до банкова катастрофа през 1997. Категорично.

Това заяви  главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян.

Чл. 417 /т.2 от ГПК приравнява банките по права и привилегии с държавата и общините по отношение на неизрядните длъжници и се пристъпва към заповеди за незабавно изпълнение.

Това е, всъщност, интересът на малки групи адвокати, които намират в отмяната на този член търговски възможности да набавят облага за себе си, участвайки в търговски спорове, които някои хора, които са в затруднено положение – всъщност, трябва да им платят и на тях. Не са ощетени хората/ от прилагането на този член - бел.ред./, защото имаме интерес добросъвестните длъжници да бъдат поощрявани, а недобросъвестните - да бъдат наказвани по различни начини, коментира Хампарцумян.

Първо, има една вълна от промени в банковото законодателство, свързани с директиви и регламенти на ЕС, които ние така или иначе трябва да приемем. От друга страна - други промени, свързани с потребителски и ипотечни кредити, но мисля, че дискусията не е медийна, защото дяволът е в детайлите, смята той. Това са технически дискусии, които много добре трябва да се премерят и балансират, така че да не се засегне бизнеса на банките , нито интереса на клиентите. Надали един закон може да реши всички проблеми. Ние не сме на пазара, за да направим една или две трансакции с клиентите си. Ние търсим и най-ценните ни клиенти са тези, у които успяваме да създадем доверие, защото продаваме и купуваме доверие, подчерта банкерът. Технически коментар не мога да направя, защото материята е голяма и твърде сложна, но не мисля ,че има противопоставяне банки - клиенти. Има стремеж за балансиране на интересите, каза той.

Имаше твърдения в пресата, които се завъртяха преди няколко месеца, че 18 000 души ще останат без жилища на Коледа. Коледа мина - къде са тези хора, не ги виждам на улицата, запита Хампарцумян. Най-добре е, когато някой хвърля едни цифри във въздуха най-добре е самият той да ги коментира, заяви банкерът в отговор на въпрос защо банките у нас събират от кредитополучателите по 400 млн. лв. годишно над договорените плащания по ипотечни и потребителски заеми заради едностранни промени на лихвените проценти, за което сигнализира финансовият консултант Любомир Христов. Не знам какво е имал предвид г-н Христов, посочи Хампарцумян.

Не се увеличават лошите кредити, стабилизираха се. Нашият интерес не е да си "удушим" клиентите, а да създадем отношение на доверие. Разбира се, че в милиони кредитни отношения, които имаме с наши клиенти може някъде да има проблем, някоя от институциите може да си е сбъркала търговската политика в даден момент, но това са неща, които се решават не със закони, а на базата на конкуренцията, на естествените търговски взаимоотношения и т.н., продължи Хампарцумян. На вас ви се е случвало да си купите развален продукт в магазина, но не приемате специален закон, че нямат право магазините да продават развалени продукти. Нали?