Българският филм "Вчера" се оказа най-високо оценената европейска лента на всички времена според рейтингите в международната база данни за филми IMDB.

Това стана ясно, след като кино любител и потребител на IMDB състави карта на любимите филми на Европа.

Филмът "Вчера" е на режисьора Иван Андонов. Основава се на едноименния роман на Владо Даверов. В лентата участват Христо Шопов и Георги Стайков.

В европейската класация на IMDB "Вчера" бие класики като "Животът е прекрасен" на Роберто Бенини и "Седмият печат" на Ингмар Бергман.

Драмата има оценка 8,7 от максималните 10. Толкова има и румънският филм „Семейство Моромети".

Интересната карта показва най-високо оценените художествени широкоекранни продукции от всяка европейска държава според рейтинга им в IMDB.

Турският филм "Бандитът" има рейтинг 8,6, френската лента „Невероятната съдба на Амели Пулен" има рейтинг 8,5, а британската „Портокал с часовников механизъм" - 8,4.

Важно е да се отбележи, че авторът на картата не е българин и тя е съставена обективно според гласуванията във филмовия портал.

Критериите, посочени при съставянето на картата, са филмът да е показван на големите екрани, да е заснет в по-голямата си част на територията на страната и да има поне 900 гласа в imdb.com.