Неидентифициран мъж се обеси на металната рамка на коледната елха на площад Независимост, предаде РИА "Новости", позовавайки се на украинската агенция УНИАН.

Информацията за откритото тяло е постъпила в полицията в 11 часа местно време. Тялото е изпратено за съдебно-медицинска експертиза.

Протестите в Украйна започнаха през ноември миналата година, когато правителството забави европейската интеграция под натиска на Русия. При демонстрациите загинаха трима души.

По-рано днес министърът на правосъдието в Украйна Олена Лукаш заплаши с извънредно положение, ако протестиращите не отстъпят от окупираната сграда на министерството. Прессекретарят на украинския премиер Виталий Лукяненко заяви, че подобна стъпка не е обсъждана.

В интервю за вестник "Днес" министър-председателят Микола Азаров заяви, че "решението на украинското правителство да отложи подписването на споразумение за асоцииране с Европейския съюз не е спонтанно". Той обясни, че поради по-ниските цени на природния газ и с помощта на руския заем, правителството е избегнало "болезнено решение" за украинската икономика и хората.

Премиерът подчерта, че "това не е популизъм и демагогия, а икономическа сметка, според която по този начин се избягват два пъти по-високите сметки за домакинствата. Той направи съпоставка с икономиката на Гърция, където правителството намалява заплатите с 25%. "Сега те признават, че стабилизирането води до катастрофални загуби в социално-икономическата сфера, но за нас това е ясно от самото начало", заяви ръководителят на правителството.