Пътната обстановка в Североизточна България постепенно се нормализира след обилните снеговалежи и снегонавяванията в района. Републиканските пътища са проходими при зимни условия, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Отменено е ограничението всички тежкотоварни превозни средства да бъдат задължително с вериги по път I-5 Русе – Бяла. Отпадна и ограничението за движението на камиони над 12 тона в област Разград. Проходите "Република", "Предела", "Котленски", "Печинско", "Рожен" и "Пампорово" са отворени за движение за всички видове превозни средства. През "Ришки" всички товарни МПС задължително трябва да бъдат с вериги, а през "Петрохан" е необходимо да са без ремаркета и полуремаркета.

27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим за поддържане на републиканските пътища. Агенция "Пътна инфраструктура" препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да шофират със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи. Блокирането на движението от моторни превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори. Само през изминалото денонощие е оказана помощ на над 100 тежкотоварни МПС.