Аварийните екипи на Енерго-Про Мрежи възстановиха електрозахранването на десетки населени места в Североизточна България през почивните дни, съобщиха от дружеството.

Усложнената метеорологична обстановка предизвика многобройни повреди по електроразпределителната мрежа на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи в Североизточна България. През почивните дни екипите на компанията възстановиха електрозахранването на над 70 населени места в областите Русе, Силистра, Шумен, Разград, Добрич и Варна, като отстраниха десетки повреди по съоръжения от електрическата мрежа вследствие на силен вятър, снегонавявания и обледяване.

Към 14:00 часа в неделя беше възстановено електрозахранването на всички населени места в Североизточна България. Едновременно с това екипите отстраниха множество локални аварии по мрежата ниско напрежение. По-късно през деня ситуацията рязко се влоши, възникнаха нови повреди, които оставиха без ток около 50 други села в областите Варна, Добрич и Силистра.

Днес, към 11:00 часа, без електричество са общо 46 села, 6 от които са във Варна, 18 в Добрич, 11 в Силистра и 11 в Шумен. Екипите на Енерго-Про Мрежи работят за отстраняване на всички повреди, като се стремят в рамките на деня да възстановят електрозахранването на всички клиенти. Мобилизирана е необходимата специализирана техника. Компанията има готовност, в случай на необходимост, да пренасочи екипи от по-слабо засегнатите райони към местата с най-голям брой поражения върху електрическата мрежа.

Най-честите предизвикателства, с които се справят екипите, са непроходимите пътища, паднали клони и заледявания. На места те достигат авариралите съоръжения със съдействието на общините. Компанията поддържа постоянна връзка с Гражданска защита към областните администрации и общините.