Учени от Красноярск са усъвършенствали ваксина срещу онкологични заболявания, съобщава регионален фонд за подкрепа на научната дейност. В основата на разработката са дендритите -разклоненията на нервната клетка, чрез които тя приема и предава информация от други клетки към определената цел.
Според откривателите на ваксината, именно чрез тях се настройва имунната система на организма за борба с раковите образования. Клетките стимулират Т- лимфоцитите, които обезвреждат всички чужди тела в организма, се казва още в съобщението.

Новата ваксина може да бъде използвана при лечението на онкологини заболявания заедно с лъчевата и химио - терапията. Според Андрей Савченко, ръководител на лабораторията за клетъчно-молекулярна физиология и патология към Института по медицина в Красноярск задачата на лекарството е да стимулира дендритите да унищожават навреме образувалите се в организма ракови клетки.

Предвижда се изследванията за ефективността на новата ваксина да бъдат проведени до края на 2014 година и ако се окажат успешни, новият продукт да е на пазара още в следващата 2015 година.