1 873 610 лева са набрани до момента по време на кампанията "Българската Коледа", съобщи началникът на кабинета на държавния глава Екатерина Захариева.

По време на кампанията са получени 877 859 SMS и гласови съобщения и точно толкова е и събраната сума чрез дарения по телефона. Сумата, постъпила до момента под формата на дарения на банкова сметка на "Българската Коледа" е точно 995 751 лева. По банков път са направени общо 2336 дарения, най-голямото от които е в размер на 100 000 лева и е направено от фондация "Америка за България". Толкова голямо дарение от началото на инициативата до момента не е постъпвало, коментира Екатерина Захариева. Почти 60 % от парите, дарени по банков път обаче са до 100 лева.

Заедно с наличните 289 394 лева пред началото на кампанията, в момента в сметката на "Българската Коледа" има точно 2 163 004 лева. "Радвам се, че хората разбраха, че "Българската Коледа" е целогодишна инициатива и средства продължават да постъпват през цялата година", отбеляза Екатерина Захариева.

През тази година "Българската Коледа" си постави за цел да подпомогне окръжните и университетските болници като закупи медицинска апаратура за ранна диагностика на децата с увредено зрение и слух. Освен болниците инициативата ще подпомогне и всички деца, чийто родители са подали заявление. "Българската Коледа" подпомага деца, нуждаещите се от целогодишна рехабилитация, деца с редки заболявания и деца, чието лечение не се покрива изцяло от здравната каса. И тази година приоритетно ще се разгледат молбите на децата и сумата, която остане ще бъде разпределена за закупуване на апаратурата за лечебните заведения, обясни Захариева.

Към момента са получени 305 заявление за подпомагане на деца и 27 заявления от болници, но заявления ще могат да се подават през цялата година, уточни Захариева. Тя благодари на всеки, който е дарил средства или е подпомогнал по някакъв начин кампанията. "За нас всяко дарение е важно, за децата всяка помощ е важна", подчерта тя.

"Всяка година стават все повече и повече заявленията за подпомагане. Ще направим търгове за закупуване на техниката, с търговете и с целогодишната подкрепа на нашите партньори мисля, че ще успеем да подпомогнем всеки, който подаде заявление", подчерта Захариева. През февруари на първото заседание на Експертния съвет и Комисията към благотворителната инициатива ще бъде изготвен план за разглеждане и удовлетворяване на исканията за подпомагане. Целогодишно средства ще се набират, както чрез банковата сметка, така и чрез изпращане на SMS на номер 1117 за трите мобилни оператора или гласово обаждане на 09001117.