На Силвия Митева са предоставени най-добри условия за работа и сега, след края на състезателната й кариера, БФ продължава да лансира нейното присъствие в художествената гимнастика.

Това заяви днес, в Пресклуб "България", президентът на федерацията Илиана Раева. В пресконференцията участваха също генералният мениджър на централата Росина Атанасова и председателят на съдийската комисия Красимира Филипова.

Повод за острата реакция от страна на ръководството на най-красивия спорт са медийните изявления на Силвия Митева, че за нея в България няма място нито за треньор, нито за съдия. Г-жа Раева определи като грозна лъжа казаното от бившата гимнастичка и даде доказателства за своята позиция. Шефът на художествената гимнастика ще предложи на Управителния съвет да накаже Силвия Митева с последно предупреждение за уронване престижа на федерацията.

След като най-титулуваната ни грация през последните години официално обяви, че спира да се състезава, в знак на благодарност тя кани на обяд шефа на БФХГ и нейната заместничка Мария Петрова. Митева изразява желание да стане съдия и не просто получава подкрепа, а дори федерацията прави невъзможното, за да я изпрати незабавно на курс в Англия. Други наши съдии са потърпевши и не заминават. Силвия Митева обаче се проваля на изпита и трябва да повтори обучението. По правилник разходите за втория курс са за сметка на кандидата, но въпреки това БФХГ прави компромис и поема финансирането за участието на Силвия Митева на съдийски семинар в Москва. Общо федерацията заплаща 6000 лв. за квалификацията на бившата състезателка. Тя се справя този път успешно с теста, но покрива минимума за международен съдия – категория ІV.

След това амбициозната носителка на куп медали от Световни Купи и Световни първенства дава заявка, че иска да съдийства на предстоящата Младежка Олимпиада тази година през август. Това вече се оказва нереално и непостижимо дори при свръхусилия. Младата Рада Вражева се подготвя от години и е първа категория съдия. Тя има и доста опит, за разлика от Силвия, и естествено БФХГ се стреми точно тази година да й осигури максимален актив от международни състезания, за да попадне в листата на ФИГ /Международната федерация по гимнастика/ за съдия на Младежките Олимпийски Игри. За да достигне това ниво на съдийското поприще, Силвия Митева трябва да извърви пътя на един олимпийски цикъл, изтъкнаха от БФХГ.

На пресконференцията бе коментирана и темата за Симона Пейчева, която се чувства подценена и затова обидена на федерацията и заключи, че е трън в очите на някои. Бившата световна шампионка на три уреда отпадна от националния отбор, след като на второто контролно състезание остана 10-а. Преди 5 години Симона прекрати състезателната си кариера, но преди година се завърна отново. Федерацията наруши регламента на националните отбори и допусна Симона директно в най-високата категория елит на държавното първенство във Велико Търново, поясни Илиана Раева. Там съдийстват 32-ма съдии, сред които има от чужбина. Симона е класирана 7-ма. Поздравих я за добрата й форма, но й казах, че очаквах повече от съчетанието й, то не е на нивото на Симона Пейчева, откровено сподели Раева. Според нея е несериозно Симона да твърди, че БФХГ не й е дала шанс да участва на турнир в чужбина, защото това би означавало да бъде лишена от участие Силвия Митева или някоя друга състезателка, извоювала си правото да играе на Световна Купа, Световно или Европейско първенство. Раева открито призна, че не е вярвала в успех на Симона след завръщането й на килима, защото няма прецедент в света на художествената гимнастика да се класираш сред медалистките, след като си спрял да се състезаваш няколко години.