Защитата на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов твърди, че той е имал основание да откаже подслушването на бившия директор на РЗБОП-Велико Търново Орлин Тодоров.

"Върху формуляра с искането за използване на СРС, тогавашният министър на вътрешните работи 6 пъти собственоръчно е написал "Не", тоест да не се провежда телефонното подслушване по този начин. Имало е съвсем основателни причини вътрешният министър да напише 6 пъти "Не". Чрез провеждането на СРС тогава е щяло да бъде осуетено провеждане на разследване по друго много по-важно дело", твърди защитникът на Цветанов Ханс-Петер Ул.

"Един месец по-късно срещу същото лице министърът е потвърдил провеждането на СРС, тогава вече опасността от осуетяване на другото наказателно производство не е била налице", смята адвокатът. "Ако прокуратурата смята, че вътрешният министър е осуетил провеждането на наказателно преследване трябва да проведе задълбочено разследване, иначе ще остане впечатлението, че настоящият процес е политически", подчерта той. Защитниците на Цветанов смятат за съществен факта, че конкретното искане за прилагане на СРС не е било съгласувано с тогавашния главен секретар на МВР Калин Георгиев.

Самият Цветан Цветанов твърди, че е имал практика да съгласува исканията за прилагане на СРС с Калин Георгиев. "Процесът, който се води е с една-единствена цел. Стигнаха до там преписка срещу съпругата ми, която е прекратена от прокуратурата през 2010 година, сега да се възобнови от същия прокурор", каза още Цветанов днес. "И моят предшественик Румен Петков твърди, че няма министър на вътрешните работи, който да е подписал всички искания за прилагане на СРС, идващи при него", коментира той.

Пред медиите Цветан Цветанов така и не обясни конкретно в какво са се изразявали приятелските му отношения с бащата на съдия Тони Гетов. Единственото, което той каза беше: "Дългогодишни семейни приятели сме със семейство Партениеви. Семейство Партениеви са семейни приятели със семейство Гетови. В срещите, които сме правили на чисто приятелска основа съм се виждал с бащата на съдия Тони Гетов, това е било през 1998-1999-2001 година".

Защитникът му Менко Менков обаче продължава да твърди, че е по-важно какви внушения са били направени в публичното пространство. "И съдия Димитрина Ангелова каза, че изнесеното в някои публикации не отговаря на истината, самата прокуратура потвърди, че това не отговаря на истината, но въпреки това тя се отведе", коментира Менко Менков. "Единственият начин съдия Гетов да се разграничи от вече наведеното в обществото становище, че Цветанов е близък приятел с баща му е да го осъди", каза още Менков.

Защитата на Цветан Цветанов поиска информация дали министрите на вътрешните работи от 1997 година до 2009 година са подписвали всички искания за прилагане на СРС, които са идвали при тях.

Съдът обаче не уважи искането на адвокат Менко Менков и такава информация няма да се събира. По време на днешното съдебно заседание съдът прие като доказателство по делото информация от МВР, според която за периода от 01.01.2009 г. до 30.06.2013 г. единствените откази за прилагане на СРС от страна на министъра на вътрешните работи са тези, които са предмет на делото срещу Цветанов.

Доказателство стана и информация от ДАТО, че след отказа на министъра на вътрешните работи да уважи конкретно искане за прилагане на СРС по отношение на Орлин Тодоров, бившият директор на РЗБОП-Велико Търново не е бил подслушван във връзка със същото искане, както и личното досие на Орлин Тодоров.

Тъй като защитата държи на разпита на бившия директор на СДОТО Цветан Иванов, който не дойде на днешното заседание заради хемодиализно лечение, той ще трябва да бъде разпитан на следващото заседание по делото, което ще е на 13 февруари 2014 година.