Около 16 милиона потребители на интернет в Германия са станали жертва на мащабна хакерска атака. Похитени са пароли и логини за вход в акаунти на социални мрежи, както и адреси за електронна поща.
При анализа на активността на заразените компютри, явяващи се част от ботмрежа, експерти на Федералната служба за информационна сигурност са установили изтичане на конфиденциални данни, съобщи neowin.net.
Хакерите са използвали ботмрежата за спам и фишинг, който краде данни от акаунтите на жертвите. Друга цел на кибепрестъпниците е била следенето на потребители.

Службата за сигурност вече пусна специален сайт, на който германците могат да проверят дали акаунтите им са пробити. Интересът към него е бил толкова голям, че в първите часове сайтът е бил претоварен и излязъл от строя под наплива от твърде много желаещи да проверят дали компютрите им са инфектирани.
Засега няма информация кои са организаторите на безпрецедентната кибер атака срещу милиони германци. Експертите съветват всички потребители да сменят логините и паролите си, както и да се опитат да обеззаразят компютрите си.