Бившият шеф на Военно-медицинска академия (ВМА) генерал Стоян Тонев ще бъде зам.-кмет на София. Столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че предложението е нейно, съобщи БНР.

Стоян Тонев ще се заеме с общинското здравеопазване и социални дейности, става ясно от Столична община. Той ще отговаря з болниците "Шейново", "Света София", както и за четири градски многопрофилни лечебни заведения. На него ще му бъдат поверени и 25 ДКЦ-та (бившите поликлиники), медицинските центрове, четирите болници за долекуване и рехабилитация и кожно-венерическия диспансер.

Домовете за деца и възрастни хора, както и дневните центрове за хора с увреждания, също ще бъдат в ресора на генерал Тонев.

"Ще направя всичко възможно - София да бъде един добър модел за цялостно здравеопазване в България", каза Стоян Тонев пред "Фокус". Той благодари на столичния кмет Йорданка Фандъкова за нейното предложение.

"Няма линейки за деца до 1 година, за възрастни на 75 години. Парадокс е, че в България няма нито една линейка за психично болни. Ние много лесно разрушихме поликлиниките, а това е една добра дума. Не знам с какво са по-различни джипитата. Тук има няколко проблема - първият проблем е, че повечето джипита работят нелегално. Вторият проблем е, че започнаха да липсват отделни специалности като педиатрията например. Ще се опитаме да дадем стимул - не само материален, но е важно за един млад човек той да се развива", обясни бившият шеф на ВМА.

Генералът бе категоричен, че ще представи пълна програма по дни. "Избягвам думата „ще подобрим", а ще използвам думата - „ще направим". В крайна сметка плаща се за резултат а не за усилия, това мисля да бъде моят принцип", обясни още Тонев.

В София са необходими 14 линейки - 8 линейки за децата до една година, една за инфекция и една за психиатрия и шест - за възрастни хора. Това не изисква много пари. Проблемът е, че не можем да намерим кадри. Ние ще ги използваме главно в общинските болници, допълни още бъдещият зам.-кмет на София.