80% от пробите в Националната референтна лаборатория показват, че най-масовият щам на грипа, който ни разболява тази зима, е познатият от няколко години "Калифорния" или т.нар. Свински грип. Това съобщи шефът й и национален консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев, цитиран от Bnews.
Другият грипен щам, от който боледуваме в момента, е също от тип А - H3N2, каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Добрата новина на фона на грипната вълна в страната е, че и срещу двата щама от тип А можем да си купим ефикасния и евтин антивирусен препарат ремантадин, който струва не повече от 5,60 лева и не е задължително да даваме по 30 лв. за тамифлу и реленца. Последните две се дават на най-тежко болните безплатно, но само по преценка на джипитата. Ремантадинът обаче бори само щамове от тип А и не беше ефективен миналата година, когато преобладаваше грип от тип В, обясни професорът. Лекарството се взема и за профилактика.

Усетите ли тръпки, температура, болки в ставите, веднага трябва да започнете антивирусен перпарат, е съветът на специалиста.

Той отхвърли психозата, че се очаква грипът да тръшне два милиона българи, понеже това ще рече средната заболеваемост в страната да се качи на 2500 на 10 000, каквито изгледи няма.

300 на 10 000 население е заболеваемостта от грип в столицата, каза проф. Кантарджиев.

Затова и вчера бе обявена грипна епидемия, но Регионалният инспекторат на МОН реши да не се съобрази с призива на здравните власти и не пусна децата в грипна ваканция. Аргументът беше, че в софийските училища няма болни деца, които да надвишават 30% по норматив, за да спрат учебните занятия.

Според лекари по-ефективно е да се предпазят децата сега, докато още не са започнали масово да се тръшкат от грипа, а не да ги пускат в грипна ваканция, когато вече има достатъчно много болни. В коментар на пренебрегнатата препоръка на здравното министерство проф. Кантарджиев успокои донякъде родителите, като каза, че има и по-страшни места за зараза от школата. "Не водете децата в моловете, избягвайте детските клубове. Извеждайте повече малчуганите в парковете, на въздух, където са далеч от опасните вируси", препоръчва на родителите проф. Кантарджиев.

Той бе категоричен, че е налице и т.нар. групов имунитет и хора, които са изкарали Свински грип преди 3 години, например, не рискуват да се разболеят тази зима. Според шефа на Националния център по заразни и паразитни болести тази година няма много тежки усложнения от грипа, като друг път.