Извънредно положение в Киев може да бъде въведено всеки момент, съобщават украинските медии.
Офицери от военните части на Ивано-Франковска вече са под Киев в случай на обявяване на военно положение. От столицата е получено указание всички офицери да се придвижат към Киев със собствени средства и сили.
В напрегната обстановка демонстранти и полиция в Киев застанаха тази сутрин едни срещу други. Разделяше ги барикада от запалени автомобилни гуми, струпани на мястото на ожесточените сблъсъци, отнели тези дни пет човешки живота.
Десетки протестиращи - мнозина с каски на строители или мотоциклетни, събрали се днес на ул. "Грушевски", хвърляха от време на време камъни и коктейли "Молотов" иззад завесата от огън и дим. Понякога се чуваха експлозии - вероятно силите на реда изстрелваха гранати, шумови или със сълзотворен газ.
Жестоки сблъсъци между демонстранти и специални полицейски сили на това място от неделя насам отнеха живота на петима души и превърнаха двумесечни вече протест в градска партизанска война, избухнала в самия център на Киев.
Междувременно киевските протестиращи и милицията постигнаха съгласие за временно прекратяване на сблъсъците до 20 часа местно време днес по молба на лидера на партия УДАР Виталий Кличко.