България е готова да помага на Сърбия по пътя им към членство в Европейския съюз. Това заяви външният министър Кристиан Вигенин след срещата си със своя сръбски колега Иван Мъркич.

"България е готова да оказва необходимата техническа и експертна подкрепа на Сърбия по пътя й към ЕС. Двете страни работят по изработването на меморандум за сътрудничество в процеса на европейска интеграция, който трябва да позволи на България да оказва помощ на Сърбия и по конкретните глави от преговорния процес", каза Вигенин.

Той каза още, че България има опит от такъв тип сътрудничество с Черна гора. "От отзивите, които получаваме от черногорската страна можем да кажем, че този тип сътрудничество е много полезно. В много случаи както положителният, така и отрицателният опит е важен. Смятам, че можем да бъдем много полезни не само с положителните резултати, които сме постигнали, но и да помогнем на Сърбия да избегне някои от нашите грешки", заяви ръководителят на българската дипломация.

Той цитира скорошно социологическо проучване за подкрепата на българските граждани за присъединяването на съседните страни към ЕС.

Двамата министри са обсъдили и сътрудничеството в енергийната област и по-конкретно подготовката и реализирането на проекта "Южен поток", който според Вигенин е от голяма важност за България и Сърбия.

Двете страни работят и по подписването на договор за приятелство, сътрудничество и добросъседство, който е в напреднала фаза. Министър Вигенин се надява той да бъде финализиран в най-скоро време. Той заяви, че отношенията между България и Сърбия никога не са били на толкова високо равнище при такъв активен политически диалог.

Двамата министри са обсъдили възможността в близко бъдеще да се осъществи съвместно заседание на правителствата на двете държави, на което да бъдат приключени различни споразумения за възстановяване на правната база. В края на февруари ще се състои и заседание на смесената комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество. Това трябва да доведе до допълнително активизиране на икономическите контакти между София и Белград.

Сръбският външен министър Иван Мъркич заяви, че много време границите на двете страни не са били ясни, но днес споделяме едни и същи ценности, принципите и целите ни са общи. Той благодари на България, която винаги е подкрепяла Сърбия по пътя й към членство в ЕС.

"Ние сме много решителни и в най-кратко време искаме да станем пълноправен член на ЕС. Разчитаме на подкрепата на България", добави още той.