Научната фантастика и реалността се срещат в новия материал графен, който учените от Университета в Манчестър са изобретили, съобщава Ройтерс.

Смята се, че графенът е способен да промени всеки един аспект от нашия живот. Материалът е 200 пъти по-силен от стоманата, но в същото време е толкова лек, че малко камъче от него може да се задържи върху маргаритка, без да повреди цветето.

"Това е най-силният материал на света, той може да се огъва и разтяга, прозрачен, много лек. Това е най-добрият проводник на топлина, най-добрият проводник на електричество. Удивително е, че един-единствен материал обхваща всички тези свойства", казва Р. Дж. Аргован, ръководител на екипа изследователи в Университета в Манчестър.

От кондоми до терапия за лекуване на рак, през гъвкави протектори за сензорни екрани и батерии, които ще зареждат цели самолети само за секунди, потенциалът на графенът е на практика безграничен.

Новак Джокович и Анди Мъри вече имат тенис ракети от графен.

Графенът е първият произведен от човек материал само в две измерения, идва от графита, който се състои от слоеве графен.

Учените са успели да отделят един слой графен през 2004 г., постижение, което носи на екипа учени Нобелова награда.

Малка люспа от материала с дебелина не повече от 2 милиметра съдържа такова количество графен, което може да покрие цял тенис корт.

Проблемът при графена идва от това, че бидейки толкова тънък, е изключително трудно да бъде обработван или хванат с пинцети. Така производството на материала за масова употреба изглежда все още далечна цел, която може да бъде постигната след 15-20 години.