Фалстарт в Специализирания съд на делото "САПАРД" за източването на близо 7,5 милиона лева от европейска програма.
Делото не тръгна поради две пречки – едната е, че част от подсъдимите са нередовно призовани. А другата, че тези, които се явиха днес в зала, не били получили препис от обвинителния акт в законовия седем дневен срок. Сред нередовно призованите са Марио Николов и съпругата му Марияна Николова.

Подсъдими по делото са Марио Николов, Радмил Петров, Петя Хаджииванова, Марияна Николова, Иван Иванов, Анна Шаркова, Лазарина Георгиева, Валентин Ангелов.

Марио Николов е нередовно призован, въпреки че призовкарите са го търсили и на двата му известни адреса в София, многократно. На единия адрес не е бил от два месеца, а на другия - от две години. за Марияна Николова причините за нередовното й призоваване са същите.

Нередовно призован беше и адвокатът на Николов Менко Менков, който защитава в съда и бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Стана ясно, че Държавен фонд "Земеделие" е предявил граждански иск. Прокурорът поиска, и съдът се съгласи, за неявилите се днес да бъдат поискани справки. Такива ще се искат от Гранична полиция, за да провери дали са пътували и дали са извън страната, от ГД "Изпълнение на наказанията" – затова, дали някой от тях не е в затвор. Справка ще се иска и от следствието дали не са в арестите. За следващото съдебно заседание ще бъде направен опит да се призоват и на адресите на техните близки и роднини.

Следващото заседание е в края на февруари.

Делото "САПАРД" за източването на близо 7,5 милиона лева от европейска програма се връща отново в съда, обяви преди дни главният прокурор Сотир Цацаров на форум в Мюнхен. Този път обаче срещу бизнесмена Марио Николов и останалите обвиняеми ще се изправят спецсъдии. Главният прокурор обясни, че и обвинителният акт е преработен. През 2012 година Софийският апелативен съд върна делото на прокуратурата заради съществени процесуални нарушения. У нас след тежките присъди на първа инстанция, делото приключи без наказания. В Германия, където беше международното продължение на българската схема, бяха издадени осъдителни присъди.