Падат цените на телефонните разговори от началото на април. Това обяви Веселин Божков, председател на Комисията за регулиране на съобщенията в „Тази сутрин” по bTV. Намалението на разговорите идва от промяната на тарифирането, което е променено от Комисията.
Досега потребителите са плащали по система "60 секунди плюс една". Това означава, че разговори от по 10 секунди са се отчитали за минута. Така бързо, бързо изгърмяват безплатните или предплатените минути. Сега влиза в сила новото тарифиране "30 плюс 1". Задължително всеки разговор ще се отчита с продължителност за 30 секунди, а ако е по-дълъг всяка следваща секунда ще се плаща реално. Така, ако говорим 1.40 минути няма да плащаме две минути, а точно колкото сме изговорили.

„Никой не задължаваше операторите да тарифират 60 + 1, но имаха доминиращо положение на пазара. Изменихме общите условия, за да защитим правото на потребителите”, обяви Божков. Новата промяна е приета на 14 януари и до 3 месеца ще бъде обнародвана в Държавен вестник. Това означава, че първите намалели сметки, ще дойдат през пролетта.

Другия проблем е мобилният интернет. Повечето апарати са закодирани и имат приложения. Когато си в чужбина и излезеш от безплатния интернет, приложенията си работят и навъртат сметка. „Задължихме операторите лимитът да е 50 лв. и да изключват абоната. А при 50% от кредитния лимит са длъжни да ви информират”, каза Божков. Той обясни, че вече потребителят може едностранно да прекрати договора си.

Промени в интерес на потребители ще има и при подписването на договорите. Операторите се задължават шрифта да е не по-малък от 10 пункта, ако е по-малък да няма правна стойност. А шрифтът на клаузите с тарифирането и срока на контракта трябва да е не по-малък от 12 пункта и да е получер, за да се откроява.