Парламентарният туризъм изглежда набира скорост, след скандалните визити до екзотични и спорни дестинации като Куба и Сирия. За още едно депутатско посещение, този път с привкус на дипломатически гаф, пише „Преса”.
Народни представители от четирите парламентарни групи се разходили до Тайван и неговата столица Тайпе, въпреки изричната забрана на Михаил Миков. Румен Йончев от Коалиция за България, Венцеслав Лаков от „Атака”, Петя Раева от ДПС и Владимир Тошев от ГЕРБ използвали голямата си коледна ваканция, за да отскочат до азиатската държава. Те очевидно не познават тайните ан световната политика и не са наясно, че едва 12 държави в света са признали Тайван.

Проблемът е, че държавата не е признат нито от Европейския съюз, нито от Русия, нито от САЩ, а между Пекин и Тайпе съществува взривоопасно напрежение поради претенциите да представляват китайския народ. Така на практика четиримата пътешественици могат да провалят шумната визита на президента в Китай и прокламираните от него постигнати икономически договорености.

Още по-лошо е и това, че четиримата пътували на разноски на властите в Тайпе, което си е прецедент, тъй като става дума за депутати, а не за обикновени граждани. Сега ще последва позиция на китайското посолство, която може да се окаже доста негативна за бъдещите ни икономически връзки с най-бързо развиващата се икономика в света.

За хаоса в парламента свидетелствува и изявлението на шефа му Михаил Миков, който написал „не” на искането им да пътуват до Тайван, но очевидно никой не го слуша. Парламентарните пътешественици вероятно ще се окажат в центъра на дипломатически скандал с вероятно негативни за нас икономически последици.