Ще се предприемат мерки за насърчаване на онлайн търговията на малките и средните предприятия. Това заяви вицепремиерът Даниела Бобева след заседанието на кабинета, на което беше приета стратегията за малките и средните предприятия, която ще действа до 2020 година, предаде репортер на БГНЕС.

По данни на НАП през 2012 година 136 000 фирми са подали декларация, че не извършват никаква дейност. Със стратегията се опитваме да адресираме проблеми като масовите фалити на малките и средните предприятия, подчерта Бобева. Една от мерките, които ще предприемем в тази посока е ускоряване на процедурите и гарантиране на закриването на бизнес в рамките на една година. Предвижда се да се предоставят финансови консултации на свръх задлъжнели малки и средни предприятия, съобщи вицепремиерът.

През третата седмица на февруари ще бъде изготвен планът за действие по стратегията за тази година, като повечето от мерките, които ще бъдат записани в него, вече се изпълняват. Очакваме в най-скоро време да започнат няколко пилотни проекта по въвеждане на дуалната форма на обучение. Работим по анализ на досегашните бизнес инкубатори и ще направим нова концепция за това как да създадем бизнес инкубатори, уточни Бобева. Ще се стимулира и кооперирането на малки и средни предприятия с цел разработване на иновации и с цел износ, съобщи тя.

Бобева допълни, че до средата на февруари трябва да са подготвени и приети мерките от третия пакет за намаляване на регулаторната тежест, които не изискват законодателни промени. Тя коментира и мярката за въвеждане на мълчаливо съгласие във всички специализирани закони. В някои случаи мълчаливото съгласие носи рискове за гражданите и бизнеса, не може принципът на мълчаливото съгласие да важи за всички случаи, подчерта Бобева. Има значителни административни тежести, въведени на ниво общини, има и други регулации, които още веднъж ще прегледаме, каза още тя.