Предварителната месечна прогноза за февруари, която подготвя Националният институт по метеорология и хидрология към БАН, ще бъде завършена до няколко дни. Колкото повече се приближаваме към астрономическата пролет, толкова по-малко вероятно е у нас да настъпват сериозни застудявания, посочва проф. Валери Спиридонов, заместник-директор на НИМХ към БАН.
Тенденциите, за голямо съжаление, не подсказват типични за това време на годината температури и валежи. Най-вероятно няма да са много февруарски, посочва той, цитиран от "24 часа". Ето цялата прогноза на проф. Валери Спиридонов:

Засега повечето големи прогностични центрове като че ли се обединяват около заключение, че месецът ще е по-сух от типичното и с температури около нормата. Казвам “за съжаление”, защото на фона на досегашните недостатъчни зимни валежи това може да доведе до проблеми с водата, а всички се надяваме да не се стигне до това.

Тенденцията засега се очертава подобна и за март. Дългосрочната прогноза го очертава като по-сух и с температури около нормата.
Дори като усещане на някого да му се стори хладен, това едва ли ще е резултат на дългосрочни застудявания, типични за зимните месеци. По-скоро човек има такова чувство при всяко захлаждане в като цяло по-топъл сезон. Процеси, които да доведат до седмица или повече с минимални температури от минус 15 - минус 10 градуса, типични за януари, са малко вероятни. Преспи и виелици не се очакват.

Разбира се, никой не може да каже с абсолютна сигурност какво ще е времето на конкретна дата след месец или повече, говорим за тенденции. Истинска прогноза с детайли ще можем да съобщим допълнително. Колкото по-отдалечен във времето е периодът, за който се говори, толкова по-несигурни са подробностите.

За изготвянето на дългосрочните прогнози ползваме данни от Европейския център за средносрочна прогноза на времето, от Британската метеорологична служба, от Френската метеорологична служба, от Центъра за прогнозиране на климата и Националната служба за времето на САЩ, от Международния изследователски институт за Земята и обществото в Колумбийския университет, от метеорологичните центрове в Япония, Италия и Пекин.

По цял свят прогнозата е толкова по-точна, за колкото по-близък период се отнася. Но тенденцията зесега е сезонът да остане сравнително топъл.

Дори захлаждането, което започва в момента, няма да е продължително. До края на седмицата дъждът постепенно ще премине в сняг, но валежите ще са в по-голямо количество в планините.