Най-популярните диети са били известни още преди 500 години. Това твърди историкът Андрю Жотисчки от университета в Ланкастер (Великобритания), проучил документи, съхранявани в архивите на Оксфорд.
Диетите 5:2 и DODO, които спазва световни знаменитости като Бионсе, Бенедикт Къмбърбач, са измислени от монаси и отшелници за прочистване на тялото и ума.
При диетата 5:2 пет дни от седмицата се яде умерено, като може да се приемат и животински продукти. В останалите два дни тялото трябва да се пречисти от погълнатите токсини, затова ако се хапва твърда храна, то тя трябва да е с растителен произход и да бъде лека.
Средновековните отшелници са имали подобен стереотип на хранене, като два дни от седмицата са се посвещавали задължително на прочистването на организма от изяденото през останалите пет. Тогава са живеели на вода и молитви в името на връзката между човешкото и бога.
Известната диета DODO има почти същите принципи. В нея по таблица се изчисляват дните от седмицата, които са отредени на „изчистване", като се сумира вида на погълнатите храни в последно време, количествата и приетите калории.
Има и още едно сходство между храненето на настоящите звезди и средновековните монаси - сезонни и местни плодове и зеленчуци, както и диви горски плодове и билки.