От 1 февруари 2014 година ще има увлечение на цената на билетите на бързите и експресни влакове до морето с 5 на сто. С 8 процента ще е поскъпването на билетите за спален вагон, съобщи министърът на транспорта Данаил Папазов в Стамболийски, където бе направена първа копка за модернизацията на жп участък Пазарджик - Стамболийски.

Министърът посочи, че за последните четири години и половина не са променяни цените на влаковите билети, а инфлацията през този период е много голяма. Той отчете ръст от 3 на сто при пътуващите с влак през 2013 г. спрямо предходната година и прогнозира нов сериозен ръст на пасажерите с въвеждането на нови линии, давайки за пример линията за Кардам.

Министър Папазов съобщи още, че само за няколко дни след подадените сигнали за нерегламентирани превози на пътници са извършени над 1450 проверки, наложени са над 100 глоби и до вчера са свалени номерата на 17 автобуса и два микробуса. След започване на дебата и последвалите проверки пътникопотокът с официалните превозвачи рязко се е увеличил по някои отсечки, добави Папазов.

Министърът се ангажира проверките да станат редовни, като ще се извършват съвместно със служители на КАТ и НАП. Той подчерта, че ще се направи възможното да бъдат решени всички проблеми, поставени от автобусните превозвачи. За някои от тях има възможности да се работи и по няколко оперативни програми, но затова трябва те да бъдат активната страна и да предложат проекти, коментира Данаил Папазов.