С изявление от парламентарната трибуна лидерът на "Атака" Волен Сидеров се отказа от имунитета си.
В писмена форма Сидеров подаде и заявление до председателя на Народното събрание Михаил Миков. След този негов акт, всички депутати от ПГ на "Атака" се също отказаха от имунитетите си.

Има само един-единствен проблем, който затормозява развитието на България - заради моя имунитет, който не съм дал и не е взет от НС, нещата в България не вървят, заяви Сидеров в началото на изказването си от парламентарната трибуна, преди да се откаже от имунитета си на народен представител. Чувам, че ЕС е пред разпадане, има възможност и да ни изключат от него, защото не съм си подал имунитета, добави той в ироничен стил.

Искам да се обърна от тази трибуна към най-честната и справедлива правораздавателна система в света - българската и да уверя, че сега тази система ще заработи най-после както трябва и ще се бори с престъпността, добави Сидеров. И продължи: Обръщам се с прошение към господа прокурорите у нас също тъй да реагират светкавично, както в моя случай и на злоупотребите, за които ние сме подали сигнали. И даде пример за злоупотребите на Бойко Борисов като призова неговия имунитет също да бъде поискан, както и на други депутати от ГЕРБ, за които има сигнали. По този начин /с отказа от имунитет - бел. ред./ смятам, че всичко вече ще се успокои, увери отново в ироничен план Сидеров. А тези, които си мислят, че ще превърнат България в един бардак, джамахирия или колониална територия, това няма да се случи, категоричен бе той. Защото, докато има български патриоти това няма да стане, а те се увеличават, за ваше голямо съжаление, каза Сидеров. Благодаря на всички тези, които ме заливаха с омраза през последните седмици, защото на основата на тяхното поведение аз получих още подкрепа, каза той. И все пак, България ще пребъде, заключи той, добавяйки, че е убеден в качеството на работа на българската прокуратура.

Сидеров дава имунитета си след скандала, който предизвика на летище Варна.

Искането за снемане на имунитета и за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу лидера на "Атака" беше внесено на 8 януари от главния прокурор Сотир Цацаров. Сидеров ще бъде разследван по текст от Наказателния кодекс за нанасяне на лека телесна повреда на длъжностно лице - полицай, при изпълнение на служебните му функции. Текстът предвижда до три години лишаване от свобода. Другият текст, по който има събрани доказателства срещу Сидеров, е за непристойни действия и съпротива срещу орган на властта, изпълняващ задължения по опазване на обществения ред. По този текст се предвиждат до пет години затвор.