Безотговорност, некомпетентност и пълно неспазване на правилата за безопасност от страна на строителните фирми са довели до срутването на хотел "Вероника" в курортен комплекс "Слънчев ден” – Варна, при което загинаха четирима души.

Това са изводите от проверката на техническата експертна комисия, назначена да разследва инцидента.

Основна причина за срутването, констатирана от експертите, са некомпетентните действия за събарянето на сградата.

Според изводите на доклада саморазрушаването на сградата е предизвикано от изрязването на армировка и бетонното ядро на част от основните носещи конструктивни елементи. Това е довело до претоварване на останалите носещи конструктивни елементи и пълна загуба на устойчивост.

При изцяло механизирано премахване на конструктивни елементи, е недопустимо наличието на хора сградата, се казва още в съобщението за приключилата проверка.

Комисията констатира безотговорност и липса на компетентност от страна на ангажираните строителни фирми и Координатора по безопасност и здраве, които, без да уведомят проектантите, са променили етапността на изпълнение на строително монтажните работи, като напълно са игнорирали етапа за укрепване и подсилване на конструкцията до кота 0.

За смъртта на четиримата работници при срутването на сградата бяха вече има обвинения.

Към наказателна отговорност са привлечени двамата технически ръководители и координаторът по Здравословни и безопасни условия на труд от фирмата изпълнител - "Планекс" ООД, както и техническите ръководители на фирмата подизпълнител - "Бултранспорт груп“ ООД. Те са били наети от изпълнителя, за да извършат събарянето на хотел "Вероника". Обвинение е повдигнато и на собственика на фирма "Дигинг"“ ООД, който е участвал лично в този процес в деня на инцидента.

Те са обвинени в причиняване на смърт на повече от едно лице поради незнание или немарливост по време на изпълнение на занятие, представляващо източник на повишена опасност.