"Аз казах, че ще си извоювам мястото в националния отбор, но исках една честна игра, която не получих", обяви гимнастичката Симона Пейчева, която днес разкри, че слага край на професионалната си кариера.

Пейчева спира да се състезава, тъй като не смята, че е получила реален шанс от федерацията да се пребори за мястото си в националния отбор. "За последната година вложих изключително много труд и усилия, за да се върна във формата, в която бях преди пет години. Когато уведомих това свое решение пред органите на нашата федерация, по-голямата част от хората бяха негативно настроени, не вярваха, че ще успея. Не усетих подкрепа и някакво желание от нашите ръководни органи дори просто да видят това, което ще направя, да преценят и най-малкото поне да уважат моето желание за това, че все още искам да играя за нашата страна. Да не говорим, че видях и обратното", сподели Пейчева в Пресклуб България днес.

"Думите, с които бях посрещната, бяха: "Ние не вярваме, че ще се върнеш във формата, в която беше в Пекин". Аз самата тогава казах, че не очаквам и не искам някой да ми постеле червения килим и да ми каже, че отново съм сила номер 1 в България. Аз казах, че ще си извоювам мястото в отбора, но исках една честна игра, която не получих. Аз исках едно състезание извън границите на България, исках една обективна оценка от международно ниво и ако аз самата се убедя, че не съм достатъчно конкурентоспособна на момичетата от световния подиум, няма защо да стоя в гимнастиката", каза още тя.

"Аз не искам за сметка на това, че аз ще играя гимнастика, да лишавам друг от шанса да играе в големия спорт. Но когато някой е доказал името си, е редно поне да му се даде една крачка повече шанс. Аз знам какви ще са ответните реакции, ще кажат: "Ние й дадохме шанс да участва на Републиканското, категория елит". Извинявайте, смятате ли, че името Симона Пейчева ще се върне в големия спорт е едно участие на Държавно първенство, категория елит, където всичко беше ясно още преди самото състезание", обясни гимнастичката.

"Не мога да кажа, че не съм обидена, но по никакъв начин аз не съм човекът, който ще ръководи в момента федерацията. Има си човек на това място и неговата преценка е такава. В момента аз обявявам, че няма повече да се състезавам. Не си тръгвам с наведена глава, защото не съм направила нищо лошо. Аз знам какво направих, колко усилия положих и единственото, което разбрах, е, че просто съм трън в очите на някой, който от доста години насам не ме иска за лице дори и в отбора на нашата гимнастика".

"През 2007 и 2008 година аз единствена имах право на базата на трупани точки да участвам на финал на Световна купа, на която участват първите най-добри 8 в света. Нормално е, че след като две години ми се повтаряше, че моето място за Олимпиадата в Пекин и че аз едва ли не трябва да си го извоювам. След Олимпиадата се обаждам на федерацията и разбирам, че имам правото да участвам на тази Световна купа и нашата федерация ми заявява, че не са ми разрешили и че са изпратили от мое име отказ", разкри Пейчева.