Ще даваме повече стимули за развитие на малките и средните производители, защото това е формулата за излизане от кризата. Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков на среща в МЗХ с представители на Съюз "Произведено в България", съобщиха от земеделското ведомство.

Министърът беше категоричен, че приоритет за правителството е увеличаването на родната продукция както на българския пазар, така и на международния. "Няма спор, че каузата на България е земеделието. Трябва да го развиваме, защото 20% от населението ни е заето в този сектор", подчерта министърът. По думите му, утвърждаването на българските стоки ще доведе до повече доходи на фермерите и повече заетост в селското стопанство.

Министър Греков сподели, че България е известна по света с качествените храни и прекрасните им вкусови качества. "Въпреки че продуктите са ни познати, при сериозната конкуренция на пазара трябва постоянна реклама. Нужна ни е агресивна реклама, която да подчертава предимствата на родните стоки", подчерта министър Димитър Греков.

Той припомни, че в новия програмен период приоритет ще са малките и средни стопанства, които трябва да повишат конкурентоспособността си. "Освен със специалните мерки по Програмата за развитие на селските райони, те ще са стимулирани и от допълнителното плащане за първите хектари", посочи министърът. Той допълни, че в подкрепа на производителите се предвижда изграждането на борси по Черноморието и на Дунав.