Има наличие на сиви дюни на територията на морския плаж на Къмпинг "Юг" и на самия къмпинг "Юг", разположени в залива Корал, установи съвместната проверка на междуведомствената работна група, включваща представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и на Българската академия на науките (БАН). Това гласи съвместно прессъобщение от МОСВ и МРРБ.
Междуведомствената работна група беше създадена на 17 април 2015 г. със заповеди на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова и на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева. Ден преди това – на 16 април, РИОСВ-Бургас спря строежа на къмпинг "Юг", като посочи, че принудителната административна мярка е наложена заради липсата на оценка за съвместимост по Закона за биологичното разнообразие.

Учените от БАН бяха поканени в работната група, за да изготвят научната експертиза за наличие на територията на строежа на защитени природни образувания – дюни, върху които е забранено да се строи.

Ще правят нови специализирани карти с дюните на къмпинг "Юг"

Учените излязоха с категорично становище, че на територията на къмпинг "Юг" има наличие на природни образувания от типа сиви дюни, включително и под излетите две бетонни плочи. Експертите препоръчват да се промени границата на морския плаж "Къмпинг юг", както и да се изработи специализирана карта за имота, в който са излетите бетонните плочи.

МОСВ напомня, че законодателството абсолютно забранява строежите върху дюни. Затова РИОСВ-Бургас ще предпише на кмета на община Царево да предприеме съответните действия за премахване на строежа и отстраняване на бетона.

ДНСК ще разпореди на кмета на община Царево да предприеме действия за спиране на строителството по реда на Закона за устройство на териториите, тъй като строежът е от пета категория.

ДНСК ще сезира Върховната административна прокуратура с искане да обяви за нищожно разрешението за строеж, издадено от главния архитект на община Царево - №162/19.12.2012 г., за "Вилно селище" на името на "ИФ ФАВОРИТ" ООД.

Припомняме, че през 2013 г. ДНСК отмени разрешението за този строеж при упражнен строителен контрол възоснова на липса на екологична оценка за съвместимост. Заповедта обаче беше отменена с окончателно съдебно решение на Административен съд в Бургас с мотива, че ДНСК не е компетентен орган да прецени наличие на нарушение на екологичното законодателство.

Докладът от проверката и приложенията към него са публикувани на интернет страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Ето какво гласи докладът:

По задача 1. Теренно обследване на морски плаж "Къмпинг юг” с цел определяне наличието на дюнни природни местообитания и техния вид

На 20.04.2015 г. работната група извърши теренно обследване на морски плаж "Къмпинг юг” в землището на с. Лозенец, община Царево, с цел определяне наличието на дюнни природни местообитания и техния вид.

Представителите на БАН проф. д-р Ива Апостолова и доц. д-р Антоанета Петрова установиха наличието на дюнни природни местообитания, представляващи зараждащи се дюни, които към момента са в активната плажна ивица и почти са лишени от растителни видове. Изключение правят едногодишни, пролетно развиващи се видове. На територията на плажа са картирани малки участъци от подвижни (бели) дюни и неподвижни (сиви) дюни.

Въпреки влиянието на човешката дейност има запазени типични растителни видове, характерни за съответния вид дюни, са констатирали проф. Апостолова и доц. Петрова. Те са посочили на място подробни точки от границата на дюнните природни местообитания, а инж. Георги Мачугански, инж. Георги Генчев и инж. Димитър Величков са извършили тяхното геодезическо заснемане.

Констатирано е, че контурите на сега заснетите в северната част на плажа бели и сиви дюни не съвпадат с границата на морския плаж по специализираната карта, като разликата варира между 2 и 8 метра. Площта на участъците от новозаснетите дюнни природни местообитания, които излизат от границите на морския плаж по специализираната карта, са съответно 17,94 кв. м. и 102,63 кв. м. за белите и сивите дюни.

На основа на направените констатации, работната група счита, че е необходимо да се промени границата на морски плаж "Къмпинг юг”, само в частта на новозаснетите дюнни природни местообитания, се посочва в доклада.

По задача 2. Теренно обхождане на имот с идентификатор 44094.503.3, местност ”Караагач”, по КККР на землището на с. Лозенец, за определяне на наличието на дюнни природни местообитания и техния вид, както и на съседните на него имоти от плаж "Лозенец - Кумкашла” ("Корал”)

На 21.04.2015 г. работната група извърши теренно обхождане на имот с идентификатор 44094.503.3, местност "Караагач” по КККР на с. Лозенец, за определяне наличието на дюнни природни местообитания и техния вид, както и на съседните имоти от плаж "Лозенец-Кумкашла” ("Корал”).

Двамата представители на БАН са извършили оглед на района около бетоновите площадки и са установили наличие на мощно пясъчно натрупване под и около площадките.

Въпреки силната нарушеност на природното местообитание, в което попадат площадките, е констатирано присъствие на индикаторни видове растения, които свидетелстват за наличие на стабилизирани сиви дюни. В резултат на направения оглед е идентифицирана границата на тези сиви дюни и геодезическото заснемане на подробните точки от нея от инж. Георги Генчев и инж. Димитър Величков.

Площта заета от сивите дюни в имот с идентификатор 44094.503.3 е 4734,87 кв. м. Относно имот с идентификатор 44094.22.16, граничещ с имот 44094.503.3 ("Къмпинг юг”), откъм плаж "Лозенец-Кумкъшла”, експертите от БАН потвърждават резултатите от картирането от 2013 г.

Възоснова на направените по-горе констатации, работната група счита, че е необходимо да се изработи специализирана карта за имот с идентификатор 44094.503.3, посочват експертите в доклада.