Първата междуправителствена конференция между Сърбия и ЕС, с която официално започват преговорите за членство, се открива днес в Брюксел, предаде Танюг.
Сърбия ще бъде представена от премиера Ивица Дачич и вицепремиера Александър Вучич, еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле ще представлява Европейската комисия, а председател на конференцията ще бъде външният министър на Гърция – страната, която председателства Европейския съюз през първата половина на тази година.
Сърбия получи официален статут на кандидат за членство през март 2012 г., но Брюксел съобщи за отварянето на преговорите повече от година по-късно, след като през април 2013 г. Сърбия постигна "историческо споразумение" за нормализиране на отношенията си с Косово.
Белград категорично отхвърля възможността да признае независимостта на Косово, обявена едностранно през 2008 г. от албанското мнозинство, но под натиска на Брюксел намали напрежението и подобри отношенията си с Прищина, което отвори пред Сърбия вратите на ЕС, отбелязва АФП.
На 20 декември 2013 г. председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой потвърди официално решението на лидерите на ЕС, прието на срещата на високо равнище на страните от ЕС (19-20 декември 2013) да започнат присъединителни преговори със Сърбия на 21 януари 2014 г.