Полицията задържа четирима мъже, измамили две възрастни жени по телефона и отмъкнали над 10 хиляди лева по познатата лъжа с "нужна операция за роднини".

Полицейската акция е проведена преди дни под ръководството на Районна прокуратура – Пловдив. Криминалистите на сектор "Престъпления против собствеността" на ГДНП, заедно с колегите им от ОДМВР- Пловдив и Велико Търново предприели разследване след информация от началото на януари за поредни жертви на измами по телефона, съобщиха от МВР.

Представяйки се за хирург, непознат мъж взел 10 400 лева от две жени на 72 и 78 години, след като успял да ги заблуди, че техни роднини спешно се нуждаят от операция.

В хода на разследването криминалистите установили и задържали авторите на престъплението - Л.С. на 25 години от Горна Оряховица и трима жители на великотърновското село Камен – Й.З. на 32 г., М.З. на 27 г. и В.П. на 24 години. Последвало претърсване в къщата на Л.С., където са намерени и иззети множество мобилни телефони и СИМ-карти.

След първоначалното им 24-часово задържане, четиримата мъже били приведени за 72 часа в следствения арест с постановление на Районна прокуратура – Пловдив. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 209, ал. 1 от НК. Продължава работата за изясняване на съпричастността на четиримата в подобни измами, извършени на територията на цялата страна, както и установяване и на други участници в престъпното деяние.