Златен медал за Movano – лекотоварният модел на Opel спечели наградата Green Van 2015, побеждавайки 15 от своите съперници в категорията за лакотоварни и малки лекотоварни автомобили с товароносимост до седем тона. Съчетанието от постигнатия чрез икономичната технология ecoFlex на Opel нисък разход на гориво, големия полезен товар и внушителния товарен обем на Movano се оказа достатъчно убедителен аргумент за членовете на журито от специализираните списания VerkehrsRundschau и Trucker, които отличиха модела с първото място в категорията за екологичност.




“Movano впечатлява със своята гъвкавост и своите транспортни възможности при всекидневна бизнес употреба. Миналата година оборудвахме нашите товарни модели с нови, отлични BiTurbo дизелови двигатели с ултрамодерна технология за икономия на гориво. Затова в момента моделът разполага с оптимални качества както от екологична, така и от икономическа гледна точка – съчетание, което бе оценено високо и от журито в екологичната категория на конкурса,” отбеляза със задоволство директорът лекотоварни автомобили на Opel/Vauxhall Щефен Рашиг, получавайки наградата за най-екологичен малък лекотоварен автомобил на гала вечерята Transport Manager Dinner в германския град Бон вчера вечерта.




Opel Movano бе единственият участник в класа на лекотоварните автомобили, който получи от журито над 6 000 точки за екология, изпреварвайки следващия в класирането автомобил с над 170 точки. Няма никакво съмнение, че съкрушителната победа е напълно заслужена - 2.3-литровият BiTurbo CDTI с максимална мощност 120 кВт/163 к.с. се нуждае средно само от 8.5 литра дизелово гориво на 100 километра пробег, което се равнява на емисии на CO2 от 268 грама на километър – стойности, които бяха отчетени в теста, проведен от експертите на изданията VerkehrsRundschau и Trucker. Стойностите са определени на основата на реалните количества отделени CO2, включително емисиите, отделени в процеса на производство на горивото (т. нар. „Well-to-Wheel” стойност). Технологията за икономия на гориво ecoFLEX fuel със система Start/Stop се предлага серийно и също има положително влияние върху крайния резултат. В допълнение към всичко това Movano е извън всяка конкуренция с полезния си обем от 13 кубически метра, ниското собствено тегло и полезния товар в размер на 1.2 тона. Съвкупността от тези качества прави Opel Movano единизключително добре балансиран и универсален в качествата си представител на екологичния транспорт, отличен достойно със златния медал в екологичната класация за 2015 година.