Ден, след като му беше забранено да присъства на националното съвещание на БСП в Пловдив, Румен Петков подаде оставка като председател на Областния съвет на БСП в Плевен и на предизборния щаб на партията в областта.

Това е изявлението на Петков:

Това решение съм го взел преди 10-ина дни. По две причини. Първата е, че съм партиен човек, обичам БСП, работил съм за нея толкова години и ще продължа да работя. Но добре разбирам, че не е морално човек, който е ангажиран с кампанията на човек, който не е в листата на БСП - Ивайло Калфин, да продължи да ръководи областната структура и областния предизборен щаб. И второ, решението е продиктувано и от грозната спекула, че се води битка за власт. Нищо подобно. Въпросите са принципни. Аз нямам доверие в ръководството на моята партия.  Ние отидохме доста вдясно като партия. Мисля, че има едно задкулисие, което е неприемливо за редовните хора и това задкулисие влияе лошо и върху правителството. Аз съм дълбоко убеден, че с една листа, начело с Ивайло Калфин, ние ще дадем възможност на хората да гласуват с енергията и съзнанието на хора, които искат да променят нещата.

Аз оставам в партията. И не само аз. Мисля, че е редно тези, които излъгаха партията и избирателите - и за Белене, и за плоския данък, мисля, че те са хората, които трябва да се простят с ръководните си постове. Но не е моментът сега. След изборите трябва ясно да се каже. Аз лично се гордея с това, че съм разговарял с лидера на ГЕРБ за развитието на "Белене" и съжалявам, че ръководството на моята партия не проведе тези разговори, за да изпълним ангажимента, който поехме пред избирателите. Нали разбирате, че е унизително да организираш референдум и след като влезем в парламента - да не направим нищо за това.