Ивайло Калфин е бил заподозрян за изнасяне на секретна информация от закрито заседание на Министерски съвет при управлението на Тройната коалиция, твърди сайтът БЛИЦ, като се позовава на свои неофициални източници в службите. Срещу външния министър в правителството на Сергей Станишев е внесен сигнал през 2009 година.

Разследването на ДАНС е по повод материал във вестник "Труд". В края на юни 2009 година изданието публикува информация, озаглавена "Властта спори за новите ни генерални консули". В нея са оповестени данни за противоборство между Ивайло Калфин в ролята му на външен министър и Николай Цонев като министър на отбраната. Ябълката на раздора са номинациите за генерален консул в гръцкия град Солун и в турския Одрин. Особеното при тях е, че се определят с решение на правителството, а не на президента.

Подаденият срещу Ивайло Калфин сигнал в ДАНС гласи, че именно той е спуснал с користни мотиви секретната информация до медиите.

БЛИЦ не публикува нито едно официално мнение по случай, не е търсен и самият Калфин, но сайтът  се ангажира пред читателите си да "потърси информация за хода на разследването от всички възможни страни".