Украинската генерална прокуратура призова протестиращите да прекратят сблъсъците със силите на реда, като заяви, че това е "престъпление против държавата".

"Трябва незабавно да прекратим броженията, придружени от насилие, криминални инциденти, насилствени безредици, които застрашават националната сигурност на Украйна. Това не е просто хулиганство. Това е престъпление против държавата", заяви главният прокурор Виктор Пчонка в комюнике.

"Призовавам ръководителите на опозицията – поискайте от привържениците си да напуснат улица Гручевски, обяснете им, че е неприемливо да участват в масови безредици", допълни той, имайки предвид улицата, на която станаха сблъсъци.

Въпреки призивите за спокойствие на лидерите на опозицията хиляди протестиращи останаха на пост в Киев след ожесточените сблъсъци през нощта. Заели позиции зад барикадите, някои хвърляха камъни или коктейли Молотов срещу полицията, която отговори със сълзотворен газ и заглушителни гранати.

Сблъсъците с невиждано насилие от началото на протестите преди два месеца, започнаха вчера след демонстрация срещу правителството, събрала над 200 000 души на площад Независимост. Приемането миналата седмица на нови закони, предвиждащи затвор за участниците в протестите, станаха причина за възобновяване на демонстрациите.