Световният елит е нагласил законите в своя полза, подкопавайки демокрацията и създавайки пропаст на неравенство в целия свят, съобщи в свой доклад благотворителната организация Оксфам преди ежегодната среща на най-влиятелните хора в света в Давос.

Неравенството до такава степен е излязло извън контрол, че 85-те най-богати хора на планетата "притежават богатството на половината население в света", пише още Оксфам в предговора към новия доклад, засягащ разширяването на различията между бедни и богати. В него се посочва "пагубното въздействие" на нарастващото неравенство, което помага "на най-богатите хора да подкопават демократичните процеси и да задвижват политики, които защитават техните интереси за сметка на всички останали", се казва в доклада.

В последно време неравенството се очертава като основен проблем в страните по целия свят. Сред приоритетите на американския президент Барак Обама например по време на втория му мандат е работа в посока преодоляване на пропастта между бедни и богати.

Правителството в Китай елиминира привилегиите, с които се ползват богатите, както и допълнителните им печалби, а Германия изглежда е на път да приеме минимална работна заплата.

Световният икономически форум, който организира конференцията в Давос, миналата седмица предупреди, че разрастващата се пропаст между богатите и бедните представлява най-големия глобален риск през 2014 год. "Хроничната пропаст между доходите на най-богатите и на най-бедните граждани се определя като риск, който през следващото десетилетие най-вероятно ще причини сериозни глобални последствия", отбелязва СИФ.

Но много корпоративни гиганти и световни лидери, които ще заседават в луксозния ски курорт в Швейцария, близо до Лихтенщайн, са индиректно посочени в доклада на Оксфам.

"Политиките, успешно наложени от богатите през последните десетилетия включват финансова дерегулация, данъчен рай и тайни, антиконкурентни бизнес практики, по-ниски данъчни ставки върху високите доходи и намаляване на инвестициите в обществените услуги за мнозинството хора. В края на 70-те години на миналия век данъчните ставки за най-богатите са намалели в 29 от 30-те страни, за които има данни. Това означава, че на много места богатите не само получават повече пари, а и плащат по-ниски данъци за тях", отбелязва Оксфам в своя доклад.