Наказание от 2 до 8 години лишаване от свобода за кражба на части от железопътна линия. Това съобщи, че ще предложи министърът на транспорта Данаил Папазов след дерайлирането на товарния влак край гара Яна в петък вечер.

Мерки трябва да се вземат за всички линейни обекти, мостове и железопътни линии, каза министърът в Стара Загора.

В сряда Данаил Папазов ще внесе в Комисията по транспорт в парламента предложение за промяна на Наказателния кодекс, която да санкционира като тежко престъпление посегателствата върху железопътната инфраструктура.

"Само за последната година над 1,8 млн. лева са щетите по контактната мрежа, по линейния път – нещо, което е ежедневие в НКЖИ. Затова ние ще направим предложение, днес нашите юристи работят в МТИТС, има залегнало предложение в новия НК наказание от 2 до 8 години. Но там условията, които са записани, са малко сложни, затова ние ще предложим първия вариант, който беше внесен от МТИТС още миналата година. Нашите юристи ще прецезират тези текстове и ще ги предложим в сряда", заяви Папазов.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията инспектира днес рехабилитирания железопътен участък Михайлово – Калояновец и бе един от първите, които пътуваха по него с влак със 140 км/ч. Жп участъкът е част от линията Пловдив – Бургас. Той е с дължина 10,7 км и представлява двойна електрифицирана жп линия, проектирана за скорост 160 км/ч и с обща разгъната дължина около 21 км. Вече има издаден Акт 15 на обекта.

По време на събитието, Папазов коментира извършените в рамките на три дни – от петък до неделя, проверки от инспекторите на ИА "Автомобилна администрация". Папазов съобщи, че на контрол са били подложени над 1 000 моторни превозни средства. Съставени са 65 акта. Инспекторите са спрели от движение за 6 месеца 17 леки автомобили, от които 2 таксита. По думите на министъра установените нарушения са свързани с извършване на нерегламентиран превоз на пътници, незаконен таксиметров превоз, извършване на международен превоз на пътници без лиценз и други. Папазов каза още, че до момента съвместно с МВР са проведени 69 проверки, а с НАП – 7. Той обяви, че контролът върху нелегалните превози продължава.