В никакъв случай не може да считаме, че това посещение и позициите, които са изразявани там имат връзка с официалната българска позиция, нито на изпълнителната власт, нито на българския парламент.

Това заяви външният министър Кристиан Вигенин след заседанието на Съвета по външни работи на ЕС, предаде от Брюксел специалният пратеник на БГНЕС Георги Пашкулев. Ръководителят на българската дипломация коментира изненадващото посещение на депутата Страхил Ангелов в Сирия, където последният е изразил подкрепа за режима на президента Башар ал Асад, който води кръвопролитна война срещу бунтовниците. Вигенин е научил за визитата на Ангелов в Сирия в петък, когато все още е бил на посещение в Лондон.

"Знаех за предишни негови инициативи, които успяхме да спрем през декември", каза външният министър. Той отбеляза, че този път формата е по-различна. "Наречено е частно посещение. Не искам да коментирам повече в детайли. Само ще спомена, че едно посещение се определя като частно не само от това кой плаща транспорта, но и какви срещи има там и как те са отразявани", напомни Вигенин.

Той смята, че не може да се възприеме като съвсем частно посещение, когато се срещаш с парламентаристи, включително председателя на парламента на Сирия. "Своя извод за позициите изразени там правя от репортажите на сирийската телевизия и от прессъобщението на посолството в София, което беше разпространено. Надявам се след завръщането си г-н Ангелов да даде допълнителни разяснения и вече на тази база председателят на парламента Михаил Миков да реши как да реагира", добави Вигенин.