Очаквам решение за Шенген да бъде взето до края на тази година, без да се ангажирам с конкретни срокове за следващите стъпки. Това заяви външният министър Кристиан Вигенин след заседанието на Съвета по външни работи на ЕС, предаде от Брюксел специалният пратеник на БГНЕС Георги Пашкулев.

"Ако приложим разбирането още от предишното правителство, че имаме нагласа България да бъде приета в Шенгенското пространство на две стъпки - първо въздушните граници и след това в разумен срок, който се тълкува до 2 години ориентировъчно, изцяло и със сухопътните граници. Това означава, че ако решението се вземе през 2014 евентуално 2015 можем да влезем с въздушните граници и 2017 със сухопътните граници", обясни Вигенин и подчерта, че това е само ориентировъчна времева рамка, с която не би могъл да се ангажира днес на 100%.

Външният министър коментира и Механизма за сътрудничество и оценка. Той смята, че е време да се проведе един спокоен разговор с Европейската комисия и по-конкретно с новата ЕК, за да се прецени как от тук нататък ще върви сътрудничеството, как изобщо изглежда перспективата за отпадането на този механизъм.

"Да се направи оценка не само доколко България изпълнява целите заради които беше въведен този механизъм, но и как този механизъм работи и дали той постига целите си. Дали това е механизмът по който ние от тук нататък ще работим, разчитайки на подкрепата на ЕК за продължаването на реформите идентифицирани в самия механизъм", заяви Вигенин.

Той смята, че е реалистично да си дадем известен срок от време, в който разговорът да тече и да видим какви ще са следващите стъпки.

"Смятам, че е време механизмът постепенно да отпадне, но това е моя позиция ние нямаме все още решение на правителството по този въпрос", каза ръководителят на родната дипломация. Той напомни, че България ще стане ротационен председател на ЕС през 2018 г. "Логично е една председателстваща Съюза страна да не бъде под подобни мониторингови механизми или държана извън Шенген", подчерта Вигенин и добави: "Но не ме разбирайте, че съм дал срок до 2018 въпросът да бъде решен".