Започна вторият етап от "Съвместни усилия" за изграждане на инженерно-техническото съоръжение по границата. Това обяви министърът на отбраната Ангел Найденов.

Строителството на оградата по границата ни с Турция започна в 7 ч. тази сутрин. На терен има 61 военни с 16 единици техника. Още миналата седмица военният министър каза, че от понеделник започва изграждането на оградата по границата с Турция.

БГНЕС припомня, че на 16 януари военният министър Ангел Найденов съобщи за старта на строителството на оградата по границата ни с Турция.

Паралелно с изграждането ще върви и доставката на необходимите материали, така ще се спести време. По предишни планове беше предвидено след утвърждаването на плана между 30-40 дни да има за доставка на материали и още толкова за изграждането на самото съоръжение, сега първата процедура се спестява и ще върви паралелно, заяви Найденов.

В зависимост от климатичните условия изграждането ще отнеме от 45 до 60 дни, уточни той. Найденов каза, че сключването на договорите за доставка ще става по реда на специалните поръчки по Закона за обществените поръчки, които позволяват пряко договаряне с фирми доставчици, без да се губи време за обявление, оспорвания. "Изпълнителят на строителството на съоръжението е Сухопътни войски, инженерните части. Не изключвам, ако има силно специализирани дейности, които трябва да бъдат извършвани от Сухопътни войски по изграждане на съоръжението, да бъдат ползвани подизпълнители извън състава на инженерните части, но това е обичайно", подчерта военният министър.