Новата година започна с нова кибератака срещу депутата от ДПС в Пиринско Алиосман Имамов, след като миналата година на два пъти му разбиваха електронната поща, съобщи struma.bg. Този път тя е насочена към профила му в социалната мрежа Фейсбук, където от 15 януари хакери качват порноклипове.

Постовете с неприлично съдържание формално идват от страниците на потребители с ник неймове Ibrahim Darakchi, Ahmed Molaahmedov и Vaiz Şentürk, но честотата на публикациите им в техните профили показва, че ако не са порноманиаци, самите те са жертва на злонамерена атака или досадни порноспамове, които се саморазпращат.

Електронните неволи на зам. председателя на Народното събрание започнаха в началото на миналата година, когато десетки депутати и приятели получиха от неговата поща зов за помощ - да му пратят пари, за да се прибере от чужбина, защото местен крадец му задигнал портфейла с документите, дебитните карти и парите до последния цент. Първия път доста получатели на депутатското писмо му се вързаха, но проявиха здрав разум да го потърсят по телефона, за да чуят лично от устата му за какво става въпрос и така хакерската измама лъсна.

Вторият случай бе аналогичен, включително и версията за задигнатия в чужбина портфейл, но медийната гласност за първия пробив си каза думата и не се наложи Имамов да се обяснява на загрижени приятели, че пак са го хакнали.

„Знам за тия клипове, от няколко дни ги бърша, а те пак се появяват, явно и аз трябва да си намеря хакер, който да ги изчисти от профила ми и да му направи някаква защита", коментира Имамов.