Аз като държавен глава съм последният човек, който ще политизира спорта и ще дам пример за това – ще отида на закриването на Олимпийските игри в Сочи.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на 2-годишния си отчет.

Президентът планира работно посещение, при което освен планираните срещи, той ще се срещне и с българските спортисти, за да ги подкрепи. Плевнелиев потвърди отново, че застава категорично на страната на обществото в България по време на протестите. Това правя, това ще продължавам и да правя, отсече той. Не съжалявам и заставам твърдо зад тази позиция, подчерта Плевнелиев.

С правителството постигнахме немалко в последните 6 месеца по осигуряването на последователност в българската външна политика, даде той пример за приемственост. От друга гледна точка сме на различни позиции за АЕЦ "Белене", за енергийната ефективност, електронното правителство и други, каза той. Мога спокойно да заявя, че моите отношения с управляващите са базирани изцяло на моето разбиране, че като президент-обединител съм длъжен да застана зад всяко смислено искане на своя народ и да се опитам да го вкарам в дневния ред на институциите, каза Плевнелиев.

За 2014 г. той не очаква да има коренна промяна в политическото противопоставяне. Демокрацията изисква да има сблъсък на идеи, но ние допускаме едно недемократично действие – лидерите да се сблъскват помежду си лично, посочи той. Според него, това не спомага за повишаване на доверието в институциите. Българите трябва да чуят как да се решат проблемите им, а не още от сега да се започва със скандали, със СРС-та, които изместват по-важния дебат, а той е какво се случва в българската политика, демокрация, енергетика и др., добави Плевнелиев. Според него, полициите се въртят в кръга на собственото си противопоставяне.

По време на отчета си Плевнелиев заяви, че е мит това, че президентът разединява. Ако замитах проблемите, посочени от гражданите, аз бих бил президентът – разединител, каза той.

Ако подкрепях определени политически субекти и заемах страна в техните атаки и контраатаки, аз бих бил президент – разединител. Направих точно обраното. Подкрепях не една или друга партия, а гражданското общество с неговите справедливи искания и ще продължа да го правя, подчерта Плевнелиев. Според него, е друг мит това, че политическата класа в България трябва да бъде изметена. Мит е, че е необходима коренна промяна на системата, рестартиране на държавата и още много подобни ефектно звучащи решения. Този мит е особено опасен, каза президентът. Решението за България минава не през нова доза революции, месии и популисти, а през простата думичка - работещи институции, допълни Плевнелиев.