Специалистът по акустика от британския Салфордси университет проф. Тревър Кокс е регистрирал най-дългото ехо в света. Рекордът е бил установен в резервоар на подземно нефтено хранилище в Шотландия, съобщи в. "Индипенднът".

Кокс се е спуснал в резервоара заедно със сътрудник на Кралската комисия по древни и исторически паметници на Шотландия Алън Килпатрик.
Вече в него Килпатрик е стрелял с пистолет, зареден с халосни патрони.

Продължителността на реверберацията след изстрела е била 112 секунди на честота 125 херца.

За рекорда обаче е била отчетена реверберацията на всички честоти, затова продължителността на ехото в приложения аудиофайл е била по-ниска (бел. ред. Реверберация означава продължително отражение на звукови вълни (звуково отражение) в затворено помещение или естествено ограничено пространство).
Резервоарът, в който е регистриран рекордът, е дълъг около 100 метра, а дебелината на стените му е 45 сантиметра.

По време на експеримента Килпатрик е бил с пистолета на около 30 метра от входа на цистерната, а Кокс с оборудването за звукозапис - на около 30 метра от изхода.

По данни на Книгата на рекордите на Гинес предишният рекорд за продължително ехо и реверберация в обект, създаден от човека, е поставен през 1970 година и е 15 секунди.

Източник на звука е била затръшната врата.

Рекордът е регистриран в Шотландия.

Нефтеното хранилище, в което е извършен експериментът на Кокс и Килпатрик, е изсечено в скала.

То е изградено през 1938-1941 г. и представлява мрежа от резервоари, съединени помежду си с тръби. Хранилището е използвано до 1982 година. Сега то се посещава от туристи.