След 5 години творческа пауза писателят Емил Андреев издаде нова книга – „Боби Блажения и Другия американец“. Сборникът с разкази и повести излезе в края на март със знака на Издателска къща „Хермес“. Първата премиера се състоя в Софияи предизвика истински фурор. За първи път в историята на богато заредения Книжен център Greenwich заглавието се изчерпи напълно и се налагаха поетапни презареждания през вечерта. Поради огромния интерес се планува втора среща в центъра. Заваляха поканите към писателя и от други градове.

 Сега Издателска къща „Хермес“ има удоволствието да ви покани на срещи с автограф с Емил Андреев в Русе на 16 април от 18 часа в книжарница „Хермес“ на ул. „Александровска“ 81. Срещата е цаст от националното турни на писателя, който е сакрално свързан с Дунав и често черпи вдъхновение от великата река. Очаква се с него в Русе да пристигне и още един блестящ белетрист и литературовед – проф.Иван Станков.

Емил Андреев е роден на 1 септември 1956 г. в Лом. Работил е като гимназиален учител, редактор в различни вестници (гл. редактор на в. „Ломски вестник“ и във в. „Стършел“), преводач и редактор във фирмата за преводи на филми „Български текст“, преподавател по английски език в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Автор е на „Ломски разкази“, „Късен сецесион“, „Стъклената река“ (филмиран), „Проклятието на Жабата“, „Лудият Лука“. Текстовете му са преведени на английски, полски, румънски, сръбски и словашки. Съсценарист е на сериалите „Под прикритие“ (втори сезон) и „Четвърта власт“.

Сборникът „Боби Блажения и Другия американец“ включва в себе си необикновени разкази и повести. В текстовете се преплитат множество магически и фолклорни елементи, умело вплетени в един привидно реалистичен контекст. Героите му стигат до висоти и падения, а ние съпреживяваме радостите и неволите им, което несъмнено оставя дълбоки следи в душите ни. Разказаните от автора истории са смесица от реалност и фантазия, хумор и ирония, любов и разочарование. Текстовете впечатляват с избора на герои, чиито странности ги правят толкова необикновени и притегателни, а това ни кара да ги препрочитаме отново и отново.

 

Емил Андреев е популярен с творчеството си и в много европейски държави. Ето какво казват някои от чуждестранните писатели за новия сборник на Андреев:

 Майстор на художествената измислица, свидетел на своето време, който винаги поставя теми за размисъл.

Алисия Аза, Мадрид

 Както и в другите си книги, Андреев не се отказва от своята поетика на смесване на фантазия и действителност, любов и преходност, хумор и ирония, усещане за напрежение и финален обрат в майсторски написаните разкази, които превръщат неговия сборник в книга от висока класа.

Велко Барбиери, Загреб

 
Когато чете Емил Андреев, човек потъва в дълбините на съзнанието: митове, обреди, архетипи и изконна мъдрост го срещат на всяка страница. Писател, когото си струва да четеш и препрочиташ.

Мирча Картареску, Букурещ

 
Чудесните разкази и повести на Емил Андреев са написани с пленително обаяние. Те сладкодумно ни водят през дълбоки и опасни води.

Матю Нийл, Лондон