Има си ред в тази държава и решение за АЕЦ "Белене" Народното събрание ще вземе, когато министър Драгомир Стойнев внесе предложение. Това каза пред бТВ депутатът от левицата и зам.-председател на ПГ на КБ Корнелия Нинова.

Тя поясни, че няма представа в качеството на какъв е отишъл Румен Петков при Бойко Борисов, за да търси подкрепа на ГЕРБ за АЕЦ "Белене". Не е работа на Румен Петков да прави това, още по-малко да прави изявления от името на БСП, категорична е депутатката. Това че той се е срещал с Бойко Борисов не е позиция на БСП, подчерта тя. Според нея по-скоро Бойко Борисов е решил да подкрепи Румен Петков.

На националното съвещание се чуха много гласове "нека да ги поканим и да се върнат, за да участваме в обща листа". На следващия пленум ще бъде взето решение как да се процедира с тeзи, които подкрепят АБВ. Вчера заседанието беше работно с представители на общински организации, а решенията се вземат от Националния съвет, поясни Нинова. Тя обаче подчерта, че е против крайните оценки. Да, имаме проблеми, но трябва спокойно, хладнокръвно да вземем решение. "В устава е записано, че който отива в друга партия, той напуска БСП", подчерта Нинова. Тя обясни и процедурата – организационният отдел взема решения, предлага ги на контролната комисия и тя, ако прецени, ги внася на заседание на Националния съвет. Контролните органи са тези, които ще вземат решение дали остават в БСП имена от листите на АБВ, поясни тя.

Един добър тест е да се отиде в местните партийни организации, за да се разбере какво мислят хората по места. В момента вървят партийни конференции и ние имаме контактите на тези хора, трябва да ги чуем, поясни Нинова.

На съвещанието стана дума, че макар и да правим европейски избори, ще говорим за национална политика. Важно е да покажем дали изпълняваме това, което сме обещали. Сергей Станишев каза точно това – трябва до месец май да направим така, че хората да видят, че работим за тях.