Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров призова гражданите да съдействат на полицията за разкриването на битовите престъпления. По думите му това е голям проблем и не е от вчера. Лазаров допълни, че от началото на мандата на правителството са разкрити три фабрики за убийства. Главсекът каза още, че бежанската вълна вече е овладяна.

„Средството, чрез което може да се пребори дребната престъпност в малките градове се нарича единодействие и взаимодействие между структурите на МВР, районните управления и местната власт. Трябва да има насищане с камери, което да гарантира страхът на крадците. Проблемът е системен - когато има обособена една криза в период от дълго време, този въпрос не може да се реши с магическа пръчка", коментира Светлозар Лазаров.

На въпрос дали не е бил прекалено голям човешкият ресурс пред Народното събрание Лазаров заяви: „Имаше определени сигнали, които постъпиха в МВР, включително и от други служби, и ние бяхме длъжни да вземем съответните мерки. Имало е колкото е необходимо. Повече полиция - повече сигурност за гражданите".

Главният секретар съобщи също, че в момента няма голям бежански поток.

„Вече се работи в съвсем друга посока – овладяване на ситуацията в домовете на Дирекция „Миграция", където са нелегалните имигранти и кризата в домовете на Агенцията по бежанците", добави той.

Светлозар Лазаров обясни още, че в момента МВР се справя много добре с контрабандата.

„Анализът на интегрирания модел на противодействието спрямо акцизните стоки и контрабандата на цигари показва, че ситуацията по границите, пристанищата и КПП-тата поставят редица въпроси, като например защо няма рентген на пристанище „Варна - Запад" или защо не работи този на „Варна – Изток", къде има и къде няма камери", каза още Лазаров.