Сенегал настоява за обезщетение заради заловения преди две седмици да извършва незаконен риболов руски кораб и отхвърля натиска на Русия, която изисква корабът да бъде освободен, предава АФП.

Изцяло ще приложим (закона) за защита на нашите ресурси, заяви сенегалският министър на риболова Хайдар ел Али, според когото незаконният риболов нанася огромни вреди на икономиката и на продоволствената сигурност на страната като загубите по думите му възлизат на близо 228,7 милиона евро годишно.

Сенегал залови корабът "Олег Найденов" близо до границата с Гвинея-Бисау на 4 януари, когато извършвал незаконен риболов в сенегалски води. Той бе ескортиран до Дакар и поставен под наблюдението на армията и сенегалската жандармерия.

Според руския печат корабът е собственост на частната компания "Феникс", регистрирана в Мурманск. Руската федерална агенция по риболова отхвърля обвиненията на Сенегал, а руското външно министерство настоява за освобождаването на кораба. За Дакар обаче "Олег Найденов" е "мултирецидивист".

Крорабът според сенегалския министър на риболова е уловил 1000 тона риба, струваща най-малко 2,3 милиона евро.

Дакар иска да му бъде заплатена глоба от 1,5 милиона евро за компенсиране на загубите, нанесени от "Олег Найденов", и глоба от 762 000 евро за друг руски кораб, ловил риба в сенегалски води - "Капитан Богомолов", който е избягал.

Риболовът е съществен източник на приходи за Сенегал. През 2011 г. от него са постъпили 12,5% от приходите от износа. В този сектор са заети 17% от активното население или близо 600 000 души.