В Англия дават по 2000 лири брутно стартово възнаграждение на родни готвачи, а в Германия броят по 1800 евро за келнери от България. В Дорсет, което се намира в южната част на Великобритания, търсят да наемат на постоянен договор 20 специалисти с минимум 2 години опит в бранша и добър английски, става ясно от обява на сайта на Агенция по заетостта.

Работодателите са посочили, че работните часове на седмица варират между 40 и 50, а работата през почивните дни е на ротационен принцип. От обявата става ясно още, че се отпускат по 145 лири месечно за наем, а служителите могат да ползват 50% отстъпка от цената на храната в ресторанта. Пътните разходи от България до Англия са за сметка на работодателя.

В Байерн пък търсят младши готвач за летния сезон със завършено професионално образование, добър немски и опит в модерната кухня. Заплащането за позицията е около 1500 евро бруто на месец за 8 часов работен ден. От работодателите обещават и подкрепа при настаняването в квартира.

Ресторант в Оберстауфен, Бавария пък има свободни позиции за един келнер и трима готвачи на срочен договор. Според обявата сервитьорът ще получава между 1500 и 1800 евро месечно, като изискването към него е да има завършено средно образование и много добро владеене на немски език.

Заплащането на готвачите е малко по-високо и може да достигне до 2000 евро бруто при договорка с работодателя. И за тези позиции договорите са за летния сезон, като настаняването на служителите е осигурено в специална къща за персонала.

Освен специалисти в ресторантьорския бизнес в Германия търсят и родни техници, заварчици, електротехници и шлосери. Обявеното месечно възнаграждение за тези позиции е около 1800 евро, като към това влиза и платен отпуск, както и коледни премии и надбавки. Изискването към работниците е да имат средно образование, добър немски и опит в сферата.