Ръководителят на научния екип, работещ с марсохода „Опортюнити” Стив Скуайърс призна, че така нареченият „блуждаещ камък”, намерен на повърхността на Марс, е феномен, обяснение за който учените засега не могат да дадат.
Той обяви това на пресконференция, посветена на десетгодишнината от началото на работата с „Опортюнити”.

„Блуждаещият камък” бе забелязан преди няколко дни на снимки, направени от марсохода. Учените със смайване видяха, че той липсва на снимките от 3536-ия марсиански ден, но на 3537-ия се появява. Едната страна на камъка е покрита с марсианска прах, а втората изглежда тъмна, но със светли капчици.

Учените направиха спектрометрически анализ на камъка. Оказало се, че в него има много сяра и магнезий. Съдържанието на манган пък било два пъти по-високо, отколкото в който и да било друг известен на учените марсиански камък. Екипът на Скуайърс призна, че не знае какво означава това.

Сега учените разглеждат две версии, обясняващи неочакваното поведение на камъка. Според първата той е паднал до марсохода по време на метеоритен дъжд. Учените обаче обявиха, че тази теория е малко вероятна, тъй като подобни дъждове не са засечени в тази област и по това време.

Скуайърс смята, че втората версия е по-правдоподобна. По думите му, марсоходът е могъл случайно да отметне камъка с колелото си, да го счупи и да го провлачи след себе си. Странното е само, че блуждаещият камък се появи пред марсохода тогава, когато „Опортюнити” стоя около месец на едно място без никакво движение.