България отбелязва днес третото издание на Световния ден на снега на Международната федерация по ски (ФИС). България и още 34 страни в света и общо 610 курорта ще отбележат събитието.

Всички големи ски центрове у нас се включват подобаващо в инициативата. На Витоша от 11 до 12 ч в района на "Меча поляна" Ski.bg с подкрепата на "Витоша ски" организират безплатни уроци по ски за деца и възрастни. Безплатните уроци ще бъдат водени от професионални ски инструктори от ски училище "Витоша ски".

Желаещите да участват в уроците трябва да разполагат с изправна лична ски екипировка - ски, ски обувки, щеки, подходящо облекло и задължително ръкавици. Децата, които задължително трябва да са с каски и възрастните, които нямат ски оборудване, могат да наемат ски, щеки и ски обувки от ски гардеробите в района на хижа "Алеко". Освен безплатното ски училище ще има и демонстрационни спускания на младите състезатели от отбора на "Витоша ски клуб", които също така ще се включат в помощ на ски инструкторите.

А за финал, след края на уроците, в програмата е предвидена обща снимка на всички участници в Световния ден на снега на Витоша. По случай Световния ден на снега лифт карта на Витоша ще е 1 лв, за дневното каране и 1 лв за това на осветление. За възрастни цената за лифт карта за нощно каране ще е 16 лв.

В ски курорт №1 Банско Световния ден на снега ще бъде отбелязан също с много инициативи насочени към децата. Концесионерът на ски зоната "Юлен" пуска за дена на снега лифт карти за деца до 14 г от 1 лв, а за възрастни 40 лв.

В Боровец ще има безплатни уроци през целия ден за децата, а детски парк Борокидс ще работи безплатно.

В Пампорово децата до 12 г ще карат безплатно, като и там ще има много забавление за малки и големи. Ски зона Добринище също се включва в отбелязването на Световния ден на ските с лифт карти за деца от 1 лв.